Welkom op de website van historische rijwielvereniging De Oude Fiets. Een vereniging met zo’n 500 leden, die op een zeer diverse manier bezig zijn met oude fietsen: van hoge bi tot omafiets, van transportfiets tot racefiets. Individueel of in clubverband wordt er gesleuteld, oude documentatie doorgespit en natuurlijk gefietst!

Want oude fietsen zijn fascinerend: hoe langer je er naar kijkt, hoe meer details je ziet. Hoe meer je erover leest, hoe meer vragen er bij je opkomen. Daarom bevat deze site veel informatie over vereniging De Oude Fiets, maar meer nog over de geschiedenis van de Nederlandse fiets.

En wil je nóg meer weten? Meld je dan aan voor ons levendige forum, waar technische vragen, bijzondere vondsten en nog veel meer wordt besproken.

Dutch English French German Indonesian Italian Portuguese Russian Spanish

Agenda

20 september 2014
Fietstocht Maartensdijk,
27 september 2014
Flaeijelfeest, Oude en Nieuwehorne
8 november 2014
Onderdelen en ruilbeurs Vianen, t Klooster, Vianen

Heb je aanvullingen op de agenda? Geef ze door aan de webredactie.

maliebaanOpen Monumentendag: fietsen op de Maliebaan

De Utrechtse Maliebaan was op 13 september het decor van een heuse oude-fietsen-wedstrijd. Burgemeester Jan van Zanen gaf het startschot voor de hoge bi-finale. Veel belangstellenden, journalisten en fotografen. Een zeer geslaagde invulling van de monumentendag in Utrecht!

Lees verder

Schermafbeelding 2014-03-04 om 18.49.58Restauratie van Clément safety

Clublid Maarten Waarlé restaureert momenteel zijn Clément safety en beschrijft zijn werkzaamheden, overwegingen en dilemma's op ons forum. Ook legt hij uit hoe hij bepaalde onderdelen namaakt om de fiets weer compleet te krijgen. Maarten's vakmanschap is leerzaam en bijzonder inspirerend!

Lees verder

berko etalageBerko: pionier in verlichting

In 1886 ontwikkelde Richard Weber uit Leipzig de eerste vorm van elektrische verlichting op wisselstroom. Een primitieve spoelendynamo die tegen de fietsband liep leverde stroom aan een lamp aan het stuur. De Duitse schooljongen Fritz Eichert uit Coburg knutselde in 1899 op 16-jarige leeftijd een soortgelijk mechanisme in elkaar.

Lees verder