Welkom op de website van historische rijwielvereniging De Oude Fiets. Een vereniging met zo’n 500 leden, die op een zeer diverse manier bezig zijn met oude fietsen: van hoge bi tot omafiets, van transportfiets tot racefiets. Individueel of in clubverband wordt er gesleuteld, oude documentatie doorgespit en natuurlijk gefietst!

Want oude fietsen zijn fascinerend: hoe langer je er naar kijkt, hoe meer details je ziet. Hoe meer je erover leest, hoe meer vragen er bij je opkomen. Daarom bevat deze site veel informatie over vereniging De Oude Fiets, maar meer nog over de geschiedenis van de Nederlandse fiets.

En wil je nóg meer weten? Meld je dan aan voor ons levendige forum, waar technische vragen, bijzondere vondsten en nog veel meer wordt besproken.

Dutch English French German Indonesian Italian Portuguese Russian Spanish

Agenda

8 maart 2015
Algemene Leden Vergadering, Hoenderloo
18 april 2015
7e tandemtocht, Haulerwijk
19 april 2015
Fietsenverzamelbeurs , Berlicum
26 april 2015
Lenterit Roermond, met Burgers als thema, Roermond

Heb je aanvullingen op de agenda? Geef ze door aan de webredactie.

carbid olieCarbidlampen: een bak licht, een hoop gedoe

Een bak licht, maar een hoop gedoe. Zo zou je de carbidlantaren heel in het kort kunnen kenmerken. De eerste enigszins bruikbare gloeilamp dateert van 1879 (en was nog lang niet geschikt voor het gedokker in een fietslamp) en pas na 1888 was er een methode om carbid industrieel te produceren. 

Lees verder

maliebaanOpen Monumentendag: fietsen op de Maliebaan

De Utrechtse Maliebaan was op 13 september het decor van een heuse oude-fietsen-wedstrijd. Burgemeester Jan van Zanen gaf het startschot voor de hoge bi-finale. Veel belangstellenden, journalisten en fotografen. Een zeer geslaagde invulling van de monumentendag in Utrecht!

Lees verder

Schermafbeelding 2014-03-04 om 18.49.58Restauratie van Clément safety

Clublid Maarten Waarlé restaureert momenteel zijn Clément safety en beschrijft zijn werkzaamheden, overwegingen en dilemma's op ons forum. Ook legt hij uit hoe hij bepaalde onderdelen namaakt om de fiets weer compleet te krijgen. Maarten's vakmanschap is leerzaam en bijzonder inspirerend!

Lees verder